Artistes +


Horari

Moragas

1


Tomàs Moragas (Girona, 1837 - Barcelona, 1906) va néixer a Girona, però de ben petit la seva família es va traslladar a Barcelona. Amb 13 anys va ingressar a l’Escola de Llotja, on va tenir com a mestres als artistes natzarèns Claudi Lorenzale i Milà i Fontanals. Va fer amistat amb diversos companys: Marià Fortuny, Jeroni Suñol, Ramon Tusquets i Josep Tapiró.

L’any 1858, acabats els estudis de Belles Arts i seguint els passos de Fortuny, va marxar a Itàlia, tot i no tenir beca d’estudis per finançar la seva estada. L’acompanyaven l’escultor Jeroni Suñol i més tard s’hi van afegir Tapiró i Agrasot. Tots ells van establir el seu taller on Fortuny tenia el seu. Moragas va assistir amb els seus companys a les classes de la prestigiosa Acadèmia Giggi, on coincideixien amb artistes internacionals. Aquí dibuixaven del natural models nus o amb vestits, i també estudiaven composició, treballant tant la tècnica del dibuix com l’aquarel·la i l’oli. En els seus moments de lleure, recorria tota la ciutat i els seus voltants, molt interessat per la temàtica popular, prenent magnífics apunts del barri del Trastevere i Ripetta i de localitats properes a Roma.

Un cop a l’estudi, Moragas traslladava la campanya romana, els seus personatges populars i les restes monumentals de l’antiga Roma a quadres realitzats a l’oli i a l’aquarel·la, que eren comprats per marxants de París i Londres. Moragas formava part de l’escola de Roma Moragas i Fortuny s’integraven a la vida cultural de Roma i assistien a tertúlies. Al 1864, un cop va assolir certa estabilitat i reputació, va decidir passar una temporada a Barcelona. Durant aquest període, va rebre l’encàrrec de realitzar algunes obres molt importants i es va dedicar a la temàtica costumista catalana, rebent una molt favorable acollida, alhora que feia estudis i apunts a llapis i retrats, alguns en miniatura.

Al 1866, va tornar a marxar a Roma per continuar la seva formació. El seu amic Fortuny li va demanar que treballés en unes obres per exposar juntament amb alguns dels seus quadres a Madrid. Així, va exposar a diferents tallers i estudis, i el 1867 va obtenir una menció honorífica de primera classe i un gran èxit a l’Exposició Nacional de Belles Arts de Madrid. El fruit del seu treball va arribar en forma de nombrosos encàrrecs.

Moragas es va interessar per la temàtica orientalista. L’estiu de 1867, una epidèmia de còlera el va obligar a traslladar-se a Nàpols, on es va veure profundament influït per l’obra naturalista del pintor Domenico Morelli. Aprofitant el seu viatge, va visitar les runes de Pompeia i, aquell mateix any, degut a una malaltia, va viatjar a Ariccia, als voltants de Roma, on es va recuperar satisfactòriament sense deixar de pintar apunts per a les seves futures obres. Al desembre, va tornar a Roma totalment curat i, al gener, per tal d’atendre millor als seus marxants i visites, Moragas i Fortuny van instal·lar els seus tallers a Vila Pegnatoski. La fama de Moragas va anar en augment.

Moragas va tornar a Barcelona al 1869 pels problemes de salut del pare de la seva promesa i també de la seva mare. Ambdues van morir, i es va accelerar el seu casament. El matrimoni es va traslladar a Sant Boi de Llobregat, on Moragas va continuar pintant fins que va arribar la notícia de la mort del seu pare. Davant d’aquests esdeveniments, Moragas es va desplaçar de nou a Roma per acabar alguns encàrrecs.

Al febrer de 1870, va tornar a Barcelona, i l’1 de gener de 1871 va néixer el seu primer fill, Lluís. Al ma

PAYPAL
MRV
Facebook  Twiter  Pinterest  Google Maps